Wed05192021

Last update

Εκδηλωσεις (27)

Με μεγάλη επιτυχία γιορτάστηκε στο Grand Hotel Palace την 21η Νοεμβρίου η επέτειος των 10 χρόνων λειτουργίας της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Ρωσικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας και του Εκπαιδευτικού Κέντρου Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού «Russian Word». Την τιμή να παραστούν και να χαιρετίσουν την εκδήλωση έκαναν ο Διευθυντής του Ρωσικού Κέντρου Επιστήμης και Πολιτισμού στην Αθήνα, κύριος Π.Σ. Κούπρικοβ, ο Διπλωματικός Ακόλουθος του Ρωσικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη, κύριος Β. Ποτάποφ, καθώς και οι επίτιμες προσκεκλημένες καθηγήτριες του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας και του Σαράτοφ, κυρίες Λ.Α. Ντουνάεβα και Τ.Β. Γκοριουνόβα αντίστοιχα. Τα μέλη και οι καθηγητές της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Ρωσικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, καθώς και οι καθηγητές άλλων χωρών, απένειμαν φόρο τιμής στην Πρόεδρο της Ένωσης και Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, κυρία Αικατερίνη Ζουραβλιόβα, για το σπουδαίο έργο της 35ετούς ακαδημαϊκής της καριέρας, καθώς και για το επίτευγμα της εγκαθίδρυσης της ρωσικής γλώσσας στα εκπαιδευτικά προγράμματα των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας μας. Ακολούθησε η απονομή των πτυχίων πιστοποίησης των σπουδαστών του Εκπαιδευτικού Κέντρου «Russian Word» οι οποίοι έδωσαν εξετάσεις στο Εξεταστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου ‘‘Λομονόσοφ’’, κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού τους ταξιδιού στη Μόσχα και η βράβευση των σπουδαστών που συμμετείχαν στο Διεθνή Διαγωνισμό Εκθέσεων που διοργάνωσε το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Σαράτοβ. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν πολλοί συνάδελφοι καθηγητές και μέλη της Ένωσης από την Αλεξανδρούπολη, το Βόλο, την Καβάλα, τις Σέρρες, την Κατερίνη, τη Χαλκιδική, την Αλεξάνδρεια και άλλες πόλεις στους οποίους δόθηκαν αναμνηστικά δώρα, καθώς και επιστημονικό υλικό. Μετά το επίσημο μέρος της εκδήλωσης καθηγητές και σπουδαστές χαράζοντας το πλάνο για τη νέα ακαδημαϊκή χρόνιά, παρευρέθηκαν σε επίσημο δείπνο υπό τους ήχους παραδοσιακών και σύγχρονων ρωσικών μελωδιών. 

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το εκπαιδευτικό κέντρο «Russian Word» γιόρτασε το τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς 2013-2014 με μια ξεχωριστή εκδήλωση που έλαβε χώρα στον όμορφο πολυχώρο της Ρέμβης στην Καλαμαριά. Με θέα τη θάλασσα οι σπουδαστές και καθηγητές του εκπαιδευτικού κέντρου απόλαυσαν ξεχωριστά κοκτέιλ και νοστιμιές της ρωσικής κουζίνας, υπό τους ήχους κλασσικών, παραδοσιακών και ροκ ρωσικών κομματιών που εκτέλεσε το μουσικό συγκρότημα του «Russian Word» ζωντανά, μπροστά σε πάνω από 300 καλεσμένους. Την τιμή να παραστούν στην εκδήλωση και να τη χαιρετίσουν, έκαναν οι τρείς επίτιμες προσκεκλημένες καθηγήτριες από το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Σαράτοφ (Ρωσία), πολιτιστικός ακόλουθος του Γενικού Προξενείου της Ρωσίας, αντιπρόσωπος του Ομίλου Mouzenidis Group, οι οποίοι έκπληκτοι είδαν τη ρωσική τέχνη και κουλτούρα να παίρνει σάρκα και οστά σε ελληνικό έδαφος. Φίλοι και προσκεκλημένοι συνέχισαν τη διασκέδασή τους με πολύ κέφι και χορό έως τις πρώτες πρωινές ώρες.

Дорогие друзья!

Всегреческая ассоциация русистов совместно с центром русского языка "Русское слово" имеют честь  пригласить Вас принять участие в торжественном вечере, который состоится 22 мая в 20.00 по адресу, указанному в афише. Вечер посвящён обзору профессиональной деятельности ассоциации и центра "Русское слово" за последние 3 года. Группы грекоязычных учащихся продемонстрируют свои достижения в области русского языка, преподавателями будут озвучены результаты учебной поездки в Москву в апреле этого года, а также перспективы сотрудничества с учебными организациями на 2015 год.

Официальные гости- коллектив преподавателей русского языка из Саратовского государственного университета.

Добро пожаловать!

Tel. 2310-220822

 

 

 

Το Ρωσικό  Επιστημονικό και Πολιτιστικό Κέντρο της Ρωσίας στην Αθήνα σε συνεργασία με το  Δήμο της Αγίας Πετρούπολης και συγκεκριμένα με το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων επέλεξε να δώσει τη δυνατότητα στην Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών της Ρωσικής Γλώσσας να συμμετέχει σε επιμορφωτικά προγράμματα για ομογενείς ρωσόφωνους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού 2013.

Το πρώτο επιμορφωτικό πρόγραμμα με τίτλο VI образовательная программа по истории и культуре России и Санкт-Петербурга "Пушкинский Петербург" που πραγματοποιήθηκε στις 17-19 Ιουλίου 2013 αφορούσε την επιμόρφωση ομογενών εκπαιδευτικών της ρωσικής λογοτεχνίας. Οι  παρακολουθήσεις διαλέξεων, οι επισκέψεις και ξεναγήσεις σε θέατρα και μουσεία, οι συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης και η ανταλλαγή προβληματισμών ήταν μερικές από τις δυνατότητες που παρείχε το πρόγραμμα στους συμμετέχοντες. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα επιμόρφωσης συμμετείχε η συνάδελφος και καθηγήτρια ωσικής γλώσσας του Κέντρου κα. Πασκάλ Ελένη.

Το δεύτερο πρόγραμμα  με τίτλο "Здравствуй,Россия!" θα πραγματοποιηθεί στις 3-11 Αυγούστου 2013 και αφορά ομογενείς νέους έως 22 ετών. Σ’ αυτό το δωρεάν πρόγραμμα, δίνεται η δυνατότητα στους συμμετέχοντες-σπουδαστές να έρθουν σε επαφή με τον ρώσικο πολιτισμό και την  πλούσια ρώσικη ιστορία. Ως εκπρόσωπος του κέντρου για να συμμετέχει επιλέχθηκε η σπουδάστρια Ρουντιάνοβα Όλγα, καθώς πληρούσε τις απαραίτητες προϋποθέσεις για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

 

 

 

Στις 7, 8 και 9 Ιουνίου ο Δήμος Θεσσαλονίκης εγκαινίασε το θεσμό  “Γιορτή της Πολυγλωσσίας”. Μια γιορτή που έδωσε τη δυνατότητα σε όλους τους Θεσσαλονικείς και όχι μόνο,  να έρθουν σε επαφή με τις διάφορες γλώσσες και τους πολιτισμούς του κόσμου.

Σημαντικοί φορείς εκπαίδευσης όπως InstituteFrancaisdeThessalonique, GoetheInstitut, Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας Α.Π.Θ, Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης, Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, Πανελλήνια Ένωση Ρωσικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν μεταξύ τους, να ανταλλάξουν ιδέες και να οραματιστούν κοινή πορεία σε εκπαιδευτικά θέματα ως προς τη διδασκαλία των ξένων γλωσσών.  Το εκπαιδευτικό κέντρο "Русское слово"με την ενεργή συμμετοχή του έδωσε ένα διαφορετικό χρώμα και τόνο στο θεσμό. Ιδιαίτερα ξεχωριστή ήταν η παρουσία του ρώσικου περιπτέρου με ενημέρωση για τη ρωσική γλώσσα και τον πολιτισμό.  Στην αίθουσα νερού του δημαρχιακού μεγάρου η Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών της Ρωσικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο πλαίσιο της συμμετοχής της, πραγματοποίησε την προβολή της ταινίας " Έγκλημα και Τιμωρία" με θέμα την εκμάθηση της ρωσικής γλώσσας από ελληνόφωνους σπουδαστές.

Ευχαριστούμε το Δήμο Θεσσαλονίκης, τον Αντιδήμαρχο κ. Καρούμπη Α., την κα. Μουμτζίδου Α. καθώς και την ομάδα έργου του θεσμού, για την άψογη συνεργασία μας και την άρτια οργάνωση της πρώτης  “Γιορτής της Πολυγλωσσίας”.

Την Παρασκευή 24/5 το Εκπαιδευτικό κέντρο ‘‘Русское слово’’ γιόρτασε το τέλος της φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς με μία άκρως επιτυχημένη και πρωτοποριακή εκδήλωση στη μαγευτική αυλή του εστιατορίου punto.es. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο της βραδιάς κατείχε η μουσική, καθώς κοινό και φίλοι είχαν τη δυνατότητα να ακούσουν ζωντανά μοντέρνα μουσική και ροκ εντ ρολ Ρώσων καλλιτεχνών από τη μπάντα την οποία δημιούργησαν οι ίδιοι οι σπουδαστές του εκπαιδευτικού κέντρου. Βραβεύσεις των καλύτερων εκθέσεων της χρονιάς, προβολή ταινίας μικρού μήκους, ζωντανό παιχνίδι γνώσεων και παρουσίαση πρωτότυπων ρωσικών τραγουδιών είναι λίγα μόνο από τα δρώμενα που απήλαυσαν οι καλεσμένοι αυτής της μοναδικής βραδιάς, ενώ δεν έλειψαν οι λιχουδιές και τα εδέσματα της ρωσικής παραδοσιακής κουζίνας. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο υποπρόξενος του Γενικού Προξενείου της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη κύριος Ποτάποβ Βλαντίμιρ, η κα. Ερεμένκο Ναταλία από το Ρωσικό Επιστημονικό και Πολιτιστικό Κέντρο της Πρεσβείας στην Αθήνα, η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του ξενοδοχείου SaniResort κα. Αβράμοβα Τατιάνα, όπως επίσης και πολλοί φίλοι, καθηγητές των πανεπιστημίων της χώρας και λάτρεις της ρωσικής γλώσσας, ενώ τη βραδιά κάλυψε δημοσιογραφικά το κρατικό κανάλι της Θεσσαλονίκης ΕΤ3. Στο τέλος της γιορτής καθηγητές και σπουδαστές ευχήθηκαν καλό καλοκαίρι και ανανέωσαν το ραντεβού τους για το Σεπτέμβριο.

 

 

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε εκδήλωση προς τιμήν της Ομότιμης Καθηγήτριας Α.Π.Θ. κ. Άννας Αναστασιάδη – Συμεωνίδη το περασμένο Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2013 στο Γαλλικό Ινστιτούτο στη Θεσσαλονίκη. Την εκδήλωση διοργάνωσαν οι καθηγητές του Τομέα Γλωσσολογίας του Α.Π.Θ.

Χαιρετισμό απηύθυναν φίλοι και φοιτητές .Επίσης μηνύματα και χαιρετισμό  απηύθυναν τόσο συνάδελφοι από το εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό οι οποίοι εξήραν το έργο της καθώς και την άψογη συνεργασία τους σε θέματα γλωσσολογικού ενδιαφέροντος. Έγινε μια σύντομη παρουσίαση του ακαδημαϊκού της έργου. Για το καθοριστικό έργο και τη συνεισφορά της στην επιστήμη της γλωσσολογίας και ευρύτερα στην μελέτη και εξέλιξη της ελληνικής γλώσσας.

Στα πλαίσια του ερευνητικού της έργου αξιοσημείωτη ήταν η προσφορά της στην προσπάθεια που καταβάλλει η Ένωση Καθηγητών Ρωσικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (www.vapryal.gr) με πρωτεργάτρια την καθηγήτρια Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και πρόεδρο της εν λόγω Ένωσης κα Ζουραβλιόβα –Πάππου Αικατερίνη. Δείγμα της στενής συνεργασίας τους αποτελούν τα κοινά δημοσιευμένα άρθρα, όπως «Τα φωνολογικά λάθη στη διαγλώσσα των ρωσσόφωνων μαθητών της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας» και πολλά άλλα, καθώς και τα κοινά ενδιαφέροντά τους.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τα θερμά λόγια και τις ευχαριστίες της κα Αναστασιάδη-Συμεωνίδη προς τους παρευρισκόμενους για την τιμή που της έκαναν.

Monday, 04 June 2012 08:55

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Σάββατο 26 Μαΐου και ώρα 20:00 πραγματοποιήθηκε στο Lounge café - Bookshop «The Barrister» η εκδήλωση αποφοίτησης «Из России с любовью» (από τη Ρωσία με αγάπη), που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του κοινού προγράμματος συνεργασίας της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Ρωσικής Γλώσσας & Λογοτεχνίας με το Ίδρυμα «Русский Мир». Η μεγάλη επιτυχία αυτής της εκδήλωσης οφείλεται κατά κύριο λόγο ότι ξεκίνησε, εξελίχθηκε και ολοκληρώθηκε με πρωτοβουλία, ενεργή συμμετοχή και πολύ μεράκι από όλους τους σπουδαστές του Εκπαιδευτικού Κέντρου.

Αγαπητοί φίλοι!

 

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι ήδη 10 σπουδαστές μας (επιπέδου Α1) έχουν δηλώσει συμμετοχή για το εκπαιδευτικό ταξίδι στην Αγία Πετρούπολη με σκοπό την εκμάθηση της ρωσικής γλώσσας. Όσοι σπουδαστές μας δεν πρόλαβαν να δηλώσουν συμμετοχή, θα χαρούν να μάθουν ότι και τον Σεπτέμβριο και τα Χριστούγεννα του 2012 θα διοργανωθεί παρόμοιο εκπαιδευτικό ταξίδι διάρκειας 2 εβδομάδων έως ενός μήνα.

 

Επικοινωνήστε μαζί μας σε περίπτωση που ενδιαφέρεστε να πάτε. Για την έναρξη της διαδικασίας απαιτείται σκαναρισμένη φωτοτυπία διαβατηρίου.

 

Email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. , Τηλ. 2310848455

 

Из России с любовью…

Τους σπουδαστές του “Русское Слово” μας ενώνει μια κοινή εμπειρία: η αγάπη για τη ρωσική γλώσσα… Σε κάποιους από εμάς μια πρώιμη, περιστασιακή ή τακτική επαφή μαζί της, έδωσε ίσως το ερέθισμα και την ευχάριστη προδιάθεση να την γνωρίσουν περαιτέρω και να την κάνουν ενσυνείδητα μέρος της ζωής τους, μέρα με τη μέρα… Σε άλλους πάλι, ίσως η περιέργεια για αυτήν τη μυστηριώδη «ξένη» γλώσσα, που επιμελώς κατορθώνει έως τις μέρες μας να διατηρεί αλώβητη τη σεμνή μεγαλοπρέπειά της, κατά τρόπο σαγηνευτικό – αληθινή πρόκληση για όποιον αποφασίσει με την ψυχή του να ανακαλύψει τα πολλά και καλά κρυμμένα μυστικά της… “очень трудный, но красивый....”!

Την προηγούμενη Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου, με αφορμή την κυκλοφορία του νέου βιβλίου της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Αικατερίνης Πάππου-Ζουραβλιόβα με τίτλο «Γλώσσα και Πολιτισμός των Ελλήνων της Αζοφικής. Η συμβολή των μεταφράσεων στα μαριουπολίτικα. Η περίπτωση του Α. Π. Τσέχωφ» (εκδόσεις Αντώνης Σταμούλης), διεξήχθη στον πολυχώρο του βιβλιοπωλείου ΜΑΛΛΙΑΡΗΣ-ΠΑΙΔΕΙΑ «ΑΝΑΤΟΛΙΑ» μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση. Σε ένα άρτια διαμορφωμένο για πολιτιστικές εκδηλώσεις περιβάλλον, παρευρέθηκαν εκτός από τη συγγραφέα, η οποία μίλησε για το βιβλίο της, πολλοί αξιόλογοι συνεργάτες, φίλοι και συνάδελφοί της, οι οποίοι συνέβαλλαν στην παρουσίαση του βιβλίου της. Πιο συγκεκριμένα, έγινε εκτενής αναφορά στο πλούσιο περιεχόμενο του βιβλίου από τον Καθηγητή του Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής Φλώρινας, Π.Δ.Μ. κύριο Ευστάθιο Πελαγίδη, ενώ μίλησαν για τη ζωή και το έργο της συγγραφέως ο Καθηγητής του Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής Φλώρινας, Π.Δ.Μ κ. Σταύρος Καμαρούδης και η Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Βαλκανικών Σπουδών, Π.Δ.Μ. κ. Αικατερίνη Σαρρή.  Η αίθουσα ήταν κατάμεστη από καθηγητές, συναδέλφους, μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Ρωσικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, αλλά και φοιτητές των Πανεπιστημίων της Θεσσαλονίκης και της Δυτικής Μακεδονίας, ενώ τη συγγραφέα τίμησε με την παρουσία του ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη κ. Α.Ποπώφ. Η εκδήλωση έκλεισε με τη φωτογράφηση της συγγραφέως με φίλους και συναδέλφους, ενώ η ίδια κάθισε έως το τέλος για να υπογράψει το βιβλίο της.

Την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011 και ώρα 18:00 πραγματοποιήθηκε στο Εκπαιδευτικό κέντρο Ρωσικής γλώσσας στην Π. Π. Γερμανού 39 (Καμάρα) η επίσημη έναρξη των μαθημάτων Ρωσικής γλώσσας «Русское слово» που προέκυψε από τη δυναμική συνεργασία της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Ρωσικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (VAPRYAL) και του Ρωσικού Ιδρύματος «Русский Мир». Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη, κύριος Α.Α. Ποπώφ και ο Υποπρόξενος κύριος Μ.Α. Μεστσιάνωφ, οι οποίοι αφού ενθάρρυναν επιβραβεύοντας τη μοναδική αυτή πρωτοβουλία της ύπαρξης ενός τέτοιου πρότυπου κέντρου Ρωσικής γλώσσας, συζήτησαν με τους καθηγητές της Ένωσης και τους μαθητές για την πορεία της Ρωσίας στη σύγχρονη κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα, αλλά και για τις στενές σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ της Ελλάδας και της Ρωσίας. Το λαμπρό αυτό γεγονός κάλυψε δημοσιογραφικά το εργατικό δυναμικό της ΕΡΤ 3, το οποίο παρευρέθηκε στην εκδήλωση.

В Белградском университете прошёл Международный Научно-образовательный Форум «Третья белградская встреча славянских русистов под названием «Современное изучение русского языка и русской культуры в инославянском окружении». Организаторами конференции стали МАПРЯЛ, Славистическое общество Сербии,Филологический факультет Белградского университета и Русский Дом в Белграде. Среди участников были преподаватели вузов из России , Болгарии, Словакии,Сербии, Чешской республики, Украины , Казахстана, представившие свои научные доклады . Доклад аспирантки МГУ им. М.В.Ломоносова Халкониду Т.Б. «Интеграция российской государственной системы тестирования в образовательное пространство Греции» был заслушан с большим интересом. С его содержанием можно будет ознакомиться в XV сборнике «Славистика», который выйдет в свет осенью 2011 года. Текст статьи можно будет прочитать на сайте ВАПРЯЛ.

В Салониках традиционно прошла двадцатая международная конференция «20th International Symposium on Theoretical and Applied Linguistics», объединяющая ведущих специалистов в области преподавания иностранных языков со всего мира. На такое масштабное научное мероприятие съехались лингвисты из университетов Великобритании, Японии, Испании, Германии, Польши, Франции, Португалии, России и других стран, где вопросам прикладной лингвистики давно уделяется должное внимание. В программу конференции был также отобран доклад преподавателя Халкониду Т.Б. на тему “The Development of Teaching of Russian as a Foreign Language in Greece through preparation for the TORFL exams”. Доклад был посвящён актуальным вопросам тестоориентированного обучения в Греции и особенностям Российской системы тестирования в сравнении с другими национальными системами. Следует отметить, что в ходе интересной дискуссии были впервые предложены и намечены пути научного сотрудничества между преподавателями вузов Европы, активно занимающимися вопросами лингводидактического тестирования в рамках своих национальных систем, в том числе и системы ТРКИ.

В Шанхае успешно завершился XII Конгресс Международной ассоциации преподавателей русского языка и литературы (МАПРЯЛ) «Русский язык и литература во времени и пространстве», который проводится каждые четыре года.

 

Его организаторы - МАПРЯЛ, Китайская ассоциация преподавателей русского языка и литературы (КАПРЯЛ), Шанхайский университет иностранных языков. В работе Конгресса приняло участие около 1000 человек из 48 стран, в том числе и председатель Всегреческой Ассоциации Преподавателей- Русистов проф. Е.Ф. Журавлёва, член Генеральной Ассамблеи МАПРЯЛ, которая выступила в секции «Сопоставительное изучение русского и других языков: лингвистический и методический аспекты» и представила свой доклад «Основы национально-ориентированного учебного пособия по русской фонетике для греческих студентов». Следует отметить, что в рамках Конгресса работали 15 научных направлений. Было проведено 35 заседаний и 6 круглых столов. В адрес участников и организаторов Конгресса направил свое приветствие Председатель Правительства Российской Федерации Владимир Путин. Он отметил: «В центре внимания участников Конгресса целый комплекс важнейших вопросов, связанных с укреплением позиций русского языка как языка межнационального общения, внедрением новых прогрессивных методик преподавания, продвижением богатейших ценностей русской культуры». 14 мая заседала Генеральная Ассамблея МАПРЯЛ, на которой был заслушан отчётный доклад Президента МАПРЯЛ профессора Л.А.Вербицкой о проделанной работе за прошедшие четыре года, был избран единогласно новый президиум МАПРЯЛ во главе с Л. А. Вербицкой, определено место проведения следующего Конгресса МАПРЯЛ – Гренада (Испания). Грецию на Ассамблее представляла Е.Ф.Журавлёва.

Новому в методике проведения лингводидактического тестирования был посвящен Международный семинар для специалистов в области русского языка как иностранного, осуществляющих подготовку иностранных граждан к уровневому языковому тестированию. Семинар прошёл на базе Центра языкового тестирования филологического факультета СПбГУ с 13 по 24 июня 2011 года. В работе Второй программы семинара «Методика проведения тестирования: ТРКИ-2, ТРКИ-3, ТРКИ-4» приняла активное участие преподаватель русского языка Халкониду Т. Б., ранее прошедшая стажировку по программе подготовки к проведению тестирования на начальные уровни системы ТРКИ. Преподаватель ВАПРЯЛ успешно сдала квалификационный экзамен, дающий право проводить тестирование в рамках Государственной системы тестирования и осуществлять тестирование для приема в гражданство Российской Федерации.

Приглашение принять участие в двухнедельной программе повышения квалификации преподавателей русского языка зарубежных учебных заведений приняла преподаватель Дора Харлампиевна Хацхарджи, выпускница Московского Лингвистического Университета и активный член ВАПРЯЛ. Стажировка была организована фондом «Русский мир» совместно с Российским Университетом Дружбы Народов и проходила с 5 по 22 июня 2011 года на базе факультета повышения квалификации преподавателей русского языка РУДН. Преподаватели из более 30 стран мира имели возможность прослушать лекции и практические занятия по современным вопросам русистики, а также обменяться опытом в области методикипреподавания РКИ в своих странах. Организаторы семинара вручили его участникам комплект методических материалов, презентаций, учебных пособий по РКИ, которые пополнят библиотеку ВАПРЯЛ.

 

Page 1 of 2